Kategória |
BJCP szerinti sörtípusok |
Jellemzők |
|
|
Eredeti fajsúly (OG) |
Végső fajsúly (FG) |
Keserűség (IBU) |
Szín (SRM) |
|
Világos Lager (Light Lager) |
1A. |
Lite American Lager |
1.030-40 |
.998-1.008 |
8-12 |
2-3 |
1B. |
Standard American Lager |
1.040-50 |
1.004-10 |
8-15 |
2-4 |
1C. |
Premium American Lager |
1.046-56 |
1.008-12 |
15-25 |
2-6 |
1D. |
Munich Helles |
1.045-51 |
1.008-12 |
16-22 |
3-5 |
1E. |
Dortmunder Export |
1.048-56 |
1.010-15 |
23-30 |
4-6 |
|
Pilsner |
2A. |
German Pilsner (Pils) |
1.044-50 |
1.008-13 |
25-45 |
2-5 |
2B. |
Bohemian Pilsener |
1.044-56 |
1.013-17 |
35-45 |
3.5-6 |
2C. |
Classic American Pilsner |
1.044-60 |
1.010-15 |
25-40 |
3-6 |
|
Európai Félbarna Lager (European Amber Lager) |
3A. |
Vienna Lager |
1.046-52 |
1.010-14 |
18-30 |
10-16 |
3B. |
Oktoberfest/Marzen |
1.050-56 |
1.012-16 |
20-28 |
7-14 |
|
Barna Lager (Dark Lager) |
4A. |
Dark American Lager |
1.044-56 |
1.008-12 |
8-20 |
14-22 |
4B. |
Munich Dunkel |
1.048-56 |
1.010-16 |
18-28 |
14-28 |
4C. |
Schwarzbier (Black Beer) |
1.046-52 |
1.010-16 |
22-32 |
17-30+ |
|
Bock |
5A. |
Maibock/Helles Bock |
1.064-72 |
1.011-18 |
23-35+ |
6-11 |
5B. |
Traditional Bock |
1.064-72 |
1.013-19 |
20-27 |
14-22 |
5C. |
Doppelbock |
1.072-96+ |
1.016-24+ |
16-26+ |
6-25 |
5D. |
Eisbock |
1.078-120+ |
1.020-35+ |
23-35+ |
18-30+ |
|
Világos Kevert Típus (Light Hybred Beer) |
6A. |
Cream Ale |
1.042-55 |
1.006-12 |
15-20+ |
2.5-5 |
6B. |
Blonde Ale |
1.038-54 |
1.008-13 |
15-28 |
3-6 |
6C. |
Kolsch |
1.044-50 |
1.007-11 |
20-30 |
3.5-5 |
6D. |
American Wheat or Rye |
1.040-55 |
1.008-13 |
15-30 |
3-6 |
|
Félbarna Kevert Típus (Amber Hybred Beer) |
7A. |
Northern German Altbier |
1.046-54 |
1.010-15 |
25-40 |
13-19 |
7B. |
California Common Beer |
1.048-54 |
1.011-14 |
30-45 |
10-14 |
7C. |
Dusseldorf Altbier |
1.046-54 |
1.010-15 |
35-50 |
13-17 |
|
Angol Pale Ale (English Pale Ale) |
8A. |
Standard/Ordinary Bitter |
1.032-40 |
1.007-11 |
25-35 |
4-14 |
8B. |
Special/Best/Premium Bitter |
1.040-48 |
1.008-12 |
25-40 |
5-16 |
8C. |
Extra Special/Strong Bitter |
1.048-60+ |
1.010-16 |
30-50+ |
6-18 |
|
Skót és Ír Ale (Scottish and Irish Ale) |
9A. |
Scottish Light 60/- |
1.030-35 |
1.010-13 |
10-20 |
9-17 |
9B. |
Scottish Heavy 70/- |
1.035-40 |
1.010-15 |
10-25 |
9-17 |
9C. |
Scottish Export 80/- |
1.040-54 |
1.010-16 |
15-30 |
9-17 |
9D. |
Irish Red Ale |
1.044-60 |
1.010-14 |
17-28 |
9-18 |
9E. |
Strong Scotch Ale |
1.070-130 |
1.018-30+ |
17-35 |
14-25 |
|
Amerikai Ale (American Ale) |
10A. |
American Pale Ale |
1.045-60 |
1.010-15 |
30-45+ |
5-14 |
10B. |
American Amber Ale |
1.045-60 |
1.010-15 |
25-40+ |
10-17 |
10C. |
American Brown Ale |
1.045-60 |
1.010-16 |
20-40+ |
18-35 |
|
Angol Barna Ale (English Brown Ale) |
11A. |
Mild |
1.030-38 |
1.008-13 |
10-25 |
12-25 |
11B. |
Southern English Brown |
1.035-42 |
1.011-14 |
12-20 |
19-35 |
11C. |
Northern English Brown |
1.040-52 |
1.008-13 |
20-30 |
12-22 |
|
Porter |
12A. |
Brown Porter |
1.040-52 |
1.008-14 |
18-35 |
20-30 |
12B. |
Robust Porter |
1.048-65 |
1.012-16 |
25-50+ |
22-35+ |
12C. |
Baltic Porter |
1.060-90 |
1.016-24 |
20-40 |
17-30 |
|
Stout |
13A. |
Dry Stout |
1.036-50 |
1.007-11 |
30-45 |
25-40+ |
13B. |
Sweet Stout |
1.042-56 |
1.010-23 |
25-40 |
30-40+ |
13C. |
Oatmeal Stout |
1.048-65 |
1.010-18 |
25-40 |
22-40+ |
13D. |
Foreign Extra Stout |
1.056-75 |
1.010-18 |
30-70 |
30-40+ |
13E. |
American Stout |
1.050-75 |
1.010-22 |
35-75 |
30-40+ |
13F. |
Russian Imperial Stout |
1.075-95+ |
1.018-30+ |
50-90+ |
30-40+ |
|
India Pale Ale (IPA) |
14A. |
English IPA |
1.050-75 |
1.010-18 |
40-60 |
8-14 |
14B. |
American IPA |
1.056-75 |
1.010-18 |
40-60+ |
6-15 |
14C. |
Imperial IPA |
1.075-90+ |
1.012-20 |
60-100+ |
8-15 |
|
Német Búza és Rozs Sör (German Wheat and Rye Beer) |
15A. |
Weizen/Weissbier |
1.044-52 |
1.010-14 |
28-15 |
2-8 |
15B. |
Dunkelweizen |
1.044-56 |
1.010-14 |
10-18 |
14-23 |
15C. |
Weizenbock |
1.064-80+ |
1.015-22 |
15-30 |
12-25 |
15D. |
Roggenbier (German Rye) |
1.046-56 |
1.010-14 |
10-20 |
14-19 |
|
Belga és Francia Ale (Belgian and French Ale) |
16A. |
Witbier |
1.044-52 |
1.008-12 |
10-20 |
2-4 |
16B. |
Belgian Pale Ale |
1.048-54 |
1.010-14 |
20-30 |
8-14 |
16C. |
Saison |
1.048-80 |
1.010-16 |
25-45 |
5-12 |
16D. |
Biere de Garde |
1.060-80 |
1.012-18 |
20-30 |
6-19 |
16E. |
Belgian Specialty Ale |
Változó |
Változó |
Változó |
Változó |
|
Savanyú Ale (Sour Ale) |
17A. |
Berliner Weisse |
1.028-32 |
1.004-6 |
3-8 |
2-3 |
17B. |
Flanders Red Ale |
1.046-54 |
1.008-16 |
15-25 |
10-16 |
17C. |
Flanders Brown/Oud Bruin |
1.043-77 |
1.012-16 |
15-25 |
15-20 |
17D. |
Straight (Unblended) Lambic |
1.040-54 |
1.000-10 |
Max. 10 |
3-7 |
17E. |
Gueuze |
1.040-60 |
1.000-6 |
Max. 10 |
3-7 |
17F. |
Fruit Lambic |
1.040-60 |
1.000-10 |
Max. 10 |
3-7 |
|
Belga Erős Ale (Belgian Strong Ale) |
18A. |
Belgian Blonde Ale |
1.062-75 |
1.008-16 |
20-30 |
4-6 |
18B. |
Belgian Dubbel |
1.062-75 |
1.010-18 |
15-25 |
10-14 |
18C. |
Belgian Tripel |
1.075-85 |
1.010-16 |
25-38 |
4.5-6 |
18D. |
Belgian Golden Strong Ale |
1.070-95 |
1.010-16 |
25-35 |
4-6 |
18E. |
Belgian Dark Strong Ale |
1.075-110+ |
1.010-24 |
15-25+ |
15-20 |
|
Erős Ale (Strong Ale) |
19A. |
Old Ale |
1.060-90+ |
1.015-22+ |
30-60+ |
10-22+ |
19B. |
English Barleywine |
1.080-120+ |
1.018-30+ |
35-70 |
8-22 |
19C. |
American Barleywine |
1.080-120+ |
1.016-30+ |
50-120+ |
10-19 |
|
Gyümölcssör (Fruit Beer) |
20A. |
Fruit Beer |
Változó |
Változó |
Változó |
Változó |
|
Fűszeres /Gyógynövényes/ Zöldséges sör (Spice /Herb/ Vegetable Beer) |
21A. |
Spice/Herb/Vegetable Beer |
Változó |
Változó |
Változó |
Változó |
21B. |
XMas/Winter Spiced Beer |
Változó |
Változó |
Változó |
Változó |
|
Fűstölt és Fával Érlelt Sör (Smoke-Flavored and Wood-Aged Beer) |
22A. |
Classic Rauchbier |
1.050-56 |
1.012-16 |
20-30 |
14-22+ |
22B. |
Other Smoked Beer |
Változó |
Változó |
Változó |
Változó |
22C. |
Wood-Aged Beer |
Változó |
Változó |
Változó |
Változó |
|
Speciális Sör |
23. |
Specialty Beer |
Változó |
Változó |
Változó |
Változó |