Eszközök, felszerelés


Sörgyári komlóforraló üstElsősorban egy megfelelő nagyságú komlóforraló üstre/edényre lesz szükségünk. A megfelelő méret kiválasztásakor számoljunk azzal, hogy a 60 perc forralás során a sörlé akár 15-20% -a is elpárologhat, valamint a habzás miatt is célszerű legalább ennyit ráhagyni. Ha például 20 liter végső sörlé mennyiséget akarunk, akkor érdemes legalább 26 literes edényt beszereznünk, de az sem baj, ha egy kis ráhagyással 30 litereset használunk. A komlóforraló üst jobb, ha nagyobb, mint a cefréző, mert hígabb sör esetén, ha kihasználjuk cefrézőkád kapacitását, a máslással együtt több sörlevet fogunk kapni, mint amekkora a kád térfogata. És ha már egyszer nekiállunk főzni, miért ne használnánk ki a teljes kapacitást. Az üst gyakorlatilag bármilyen fémből készülhet (akár zománcozott is lehet), de a legjobb a rozsdamentes acél. Az üst fűtését a legjobb gázpalackkal és gázzsámollyal megoldani, zárt térben az elektromos megoldás is működik. A lényeg, hogy olyan fűtési megoldást kell választanunk, amivel a meglévő mennyiséget lobogva tudjuk forralni.

 

Fazék  Gázzsámoly