Rólunk


Honlapunkat azért hoztuk létre, hogy népszerűsítsük a házi sörfőzést és segítséget nyújtsunk mindenkinek, aki otthon szeretne sört készíteni. A kezdet ebben a témában is nehéz, sok a buktató, sok az elrontott sör, a kidobott pénz (például a rosszul megválasztott eszközök megvásárlása miatt). A dolgot nehezíti még, hogy kevés a magyarul hozzáférhető irodalom. A “szakmát” mi is idegen nyelvű irodalmakból tanultuk, nem vagyunk képzett sörfőzők, amit tudunk, autodidakta módon sajátítottuk el.

Oldalunk az előbb felsorolt nehézségekben próbál segítséget nyújtani. Az oldal tartalma elsősorban külföldi szakirodalmak feldolgozására és a saját tapasztalatainkra épül. Az egyes részek végén igyekeztünk a hivatkozásokat is megjelölni, a másolt anyagok használatát próbáltuk kerülni. Kérünk, Te se másold le a beleegyezésünk nélkül. Mi is sokat dolgoztunk vele.

Mi azért kezdtünk el sört főzni, mert nem szeretjük a boltokban kapható „dömping lágereket”, és nem tudjuk megfizetni a „felső polcos sörök” sokszor 800-900 forintos árait. Mára, ez a motiváció azzal egészült ki, hogy megtapasztaltuk, milyen különleges ital is az „egyszerű” sör és milyen sok kreativitást igényel egy igazán jó recept megalkotása. A sörfőző egy borásszal ellentétben nem mondhatja azt, hogy „ez egy rossz évjárat, mert kevés volt a napsütés vagy sok volt az eső….”, mert az erjesztés kiindulási alapját a cefrét is maga készíti különböző maláták felhasználásával, és nem készen kapja (a musttal ellentétben). Ennek előnye az is, hogy egy évben nem csak egyszer van „szüret”, vagyis több lehetőség van a kísérletezésre. (Nem a borászatot akarjuk becsmérelni, mert tudjuk, hogy az egy komoly szakma, csak a téma szélesebb ismertsége miatt segíthet a sör megértésében egy összehasonlításon keresztül).

Kevesen tudják, hogy a borokhoz hasonlóan a söröket is kategóriákba sorolják egy osztályozási rendszer szerint, és a versenyeken szakértő bírók objektív szempontok szerint értékelik őket. Vagyis az egyedi ízlésen túl is megállapítható, hogy egy sör jó vagy rossz. Italainkat, a visszajelzés miatt, mi is gyakran megmérettetjük versenyeken, ahol már sikereket is elértünk. A versenytapasztalatoknak köszönhetően, egy bizonyos szintig, mi is megtanultuk szakmailag értékelni és jellemezni a söröket.

Eredményeink:

 • 2013 Slovak Homebrewing Star, Rozsnyó, Grand Champion, Slovak Homebrewing Star cím
 • 2013 Slovak Homebrewing Star, Rozsnyó, kategória győztes, Russian Imperial Stout
 • 2013 Első Magyarországi Sörfőzők Versenye, Budapest, kategória győztes, Düsseldorf Altbier
 • 2013 Biele Vrana Házisörfőző Verseny, Kassa, kategória győztes, Russian Imperial Stout
 • 2012 Első Magyarországi Sörfőzők Versenye, Budapest, kategória győztes, Búzasör
 • 2013 Slovak Homebrewing Star, Rozsnyó, kategória 2. hely, Imperial India Pale Ale
 • 2013 Első Magyarországi Sörfőzők Versenye, Budapest, kategória 2. hely, Búzasör
 • 2013 Biele Vrana Házisörfőző Verseny, Kassa, kategória 3. hely, Amerikai India Pale Ale
 • 2013 Slovak Homebrewing Star, Rozsnyó, kategória 3. hely, Amerikai India Pale Ale
 • 2012 Első Magyarországi Sörfőzők Versenye, Budapest, kategória 3. hely, India Pale Ale
 • 5 „Bronz komlótoboz” minősítésű sör, különböző kategóriákban.
 • 2013 Főzdefeszt, Magyarország Kedvenc Söre, Napalm (Első kereskedelmi forgalomban kapható “gerilla” főzetünk)

“Főzdénket” 2T Sernevelde néven indítottuk.

Minden kérdésre szívesen válaszolunk a KAPCSOLAT menüponton keresztül.

Jó böngészést!

Sok sikert a sörfőzésben!