Black IPA.
W-10 Pitch Black IPA
Recept (19 liter)
És most nézzünk egy klón receptet, amit a BYO állított össze és a W-10 Pitch Black IPA receptje. A recept 19 literre készült, tehát legalább 30 literes edényekre van hozzá szükség. A recept mennyiségének átkonvertálásához segítséget nyújthat a „Sörtervező” programunk. Az átkonvertáláshoz a malátánál a %-os arányokat kell szem előtt tartani, a komlózásnál pedig az IBU értékeket. Ha valaki áttervezi és kipróbálja a receptet 20 literes fazékkal, írja meg nekünk és feltesszük a lapra.
Számított adatok:
-
OG: 1,067
-
FG: 1,014
-
Alkohol: 6,5%
-
Szín: 33 SRM
-
Keserüség: 62 IBU
-
Mennyiség: 19 liter
-
Kihozatal: 70%
Maláták:
-
Pale Ale: 4,8 kg (77,42%)
-
Carahell: 0,7 kg (11,29%)
-
Caramünch II.: 0,3 kg (4,84%)
-
Carafa I. SPECIAL: 0,2 kg (3,23%)
-
Crafa III. SPECIAL: 0,2 kg (3,23%)
Komlók:
-
30g Warrior pellet (alfasav:16%), forralás 75 perc (IBU:57)
-
10g Cascade pellet (alfasav: 5,75%), forralás 2 perc (IBU:1)
-
30g Warrior pellet (alfasav:16%), forralás 2 perc (IBU:4)
-
7g Cascade pellet (alfasav: 5,75%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)
-
15g Warrior pellet (alfasav:16%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)
Élesztő:
Fermentis US-05
Főzés:
Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon.
Becefrézővíz 17 liter (2,7 X-es maláta-víz arány). Ennél a sörnél saját vízösszetételünk ismeretében tehetünk egy kevés gipszet (CaSO4) a komlózás kiemelésére.
Cefrézés:
-
52 fok becefrézés és folyamatos keverés és melegítés mellett 63 fokra
-
63 fok 60 perc jódnormál állapotig pH beállítása tejsavval 5,4-re
-
Kicefrézés 78 fok
-
Szűrés, máslás
Máslás:
78 fokos máslóvíz pH beállítva 6,4, amíg a komlóforralónkban nem lesz 25 liter
Forralás 25 liter
Komlózás receptúra szerint.
Hűtés után erjesztőbe 19 liter
Erjedés 10 nap, utána 10 nap hidegkomló. Palackozáshoz 9g/liter szőlőcukor (4,5g/0,5-ös üveg). Érlelés minimum 4 hónap (legjobb a fél év).
Egészségünkre!