Black IPA.

W-10 Pitch Black IPA

Recept (19 liter)

És most nézzünk egy klón receptet, amit a BYO állított össze és a W-10 Pitch Black IPA receptje. A recept 19 literre készült, tehát legalább 30 literes edényekre van hozzá szükség. A recept mennyiségének átkonvertálásához segítséget nyújthat a „Sörtervező” programunk. Az átkonvertáláshoz a malátánál a %-os arányokat kell szem előtt tartani, a komlózásnál pedig az IBU értékeket. Ha valaki áttervezi és kipróbálja a receptet 20 literes fazékkal, írja meg nekünk és feltesszük a lapra.

Tovább a sörtervezőre. . .


Számított adatok:

  • OG: 1,067
  • FG: 1,014
  • Alkohol: 6,5%
  • Szín: 33 SRM
  • Keserüség: 62 IBU
  • Mennyiség: 19 liter
  • Kihozatal: 70%

Maláták:

  • Pale Ale: 4,8 kg (77,42%)
  • Carahell: 0,7 kg (11,29%)
  • Caramünch II.: 0,3 kg (4,84%)
  • Carafa I. SPECIAL: 0,2 kg (3,23%)
  • Crafa III. SPECIAL: 0,2 kg (3,23%)

Komlók:

  • 30g Warrior pellet (alfasav:16%), forralás 75 perc (IBU:57)
  • 10g Cascade pellet (alfasav: 5,75%), forralás 2 perc (IBU:1)
  • 30g Warrior pellet (alfasav:16%), forralás 2 perc (IBU:4)
  • 7g Cascade pellet (alfasav: 5,75%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)
  • 15g Warrior pellet (alfasav:16%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)

Élesztő:

Fermentis US-05


Főzés:

Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon.

Becefrézővíz 17 liter (2,7 X-es maláta-víz arány). Ennél a sörnél saját vízösszetételünk ismeretében tehetünk egy kevés gipszet (CaSO4) a komlózás kiemelésére.


Cefrézés:

  • 52 fok becefrézés és folyamatos keverés és melegítés mellett 63 fokra
  • 63 fok 60 perc jódnormál állapotig pH beállítása tejsavval 5,4-re
  • Kicefrézés 78 fok
  • Szűrés, máslás

Máslás:

78 fokos máslóvíz pH beállítva 6,4, amíg a komlóforralónkban nem lesz 25 liter


Forralás 25 liter

Komlózás receptúra szerint.

Hűtés után erjesztőbe 19 liter

Erjedés 10 nap, utána 10 nap hidegkomló. Palackozáshoz 9g/liter szőlőcukor (4,5g/0,5-ös üveg). Érlelés minimum 4 hónap (legjobb a fél év).

Egészségünkre!