Saison.
Arat a Franklin (Belga Saison)
Recept (40 liter)
Figyelem!!! A recept nem konvertálható át egyszerűen 20 literes fazékra, nem lehet pusztán felezni az összetevőket. A 40 liter 50 literes cefrézővel és komlóforraló üsttel érhető el. A recept átkonvertálásához segítséget nyújthat a „Sörtervező” programunk. Az átkonvertáláshoz a malátánál a %-os arányokat kell szem előtt tartani, a komlózásnál pedig az IBU értékeket. Ha valaki áttervezi és kipróbálja a receptet 20 literes fazékkal, írja meg nekünk és feltesszük a lapra.
A receptet a Brooklyn Brewery, Sorachi Saison nevű söre ihlette. Az eredeti receptet nem ismerjük. A koncepció tetszett meg, citromfüves, lime-os, gyümölcsös komló egy saison-ba. A Sorachi komló nehezen beszerezhető fajta, ezért kiváltható más fajtákkal is, amik támogatják a típusjegyeket. Saját főzetünket Arat a Franklin névre kereszteltük.
Számított adatok:
-
OG: 1,067
-
FG: 1,012
-
Alkohol: 6,3%
-
Szín: 7 SRM
-
Keserüség: 38 IBU
-
Mennyiség: 40 liter
-
Kihozatal: 70%
Maláták:
-
Pale Ale: 4 kg (36,36%)
-
Müncheni I.: 2 kg (18,18%)
-
Búza (pale): 2 kg (18,18%)
-
Melanoidin: 1 kg (9,09%)
-
Invertcukor: 2 kg (18,18%)
Komlók:
-
30g Auróra pellet (alfasav:9,3%), forralás 60 perc (IBU:15)
-
25g Sorachi Ace (alfasav: 13%), forralás 20 perc (IBU:9)
-
25g Sorachi Ace (alfasav: 13%), forralás 15 perc (IBU:7)
-
25g Sorachi Ace (alfasav: 13%), forralás 5 perc (IBU:4)
-
30g Sorachi Ace (alfasav: 13%), forralás végén (IBU:1)
-
50g Sorachi Ace (alfasav: 13%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)
Élesztő:
White Labs (WLP568) folyékony élesztő
Előkészületek:
Előző nap invertcukor főzés és starter készítés. (Bővebben a cukrok című részben)
Főzés:
Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon.
Becefrézővíz 33 liter (3,6 X-os maláta-víz arány). Én ennél a sörnél saját vízösszetételem ismeretében tettem konyhasót (NaCl) a nátriumion koncentráció növelésére. A másláshoz 25 liter 78 fokos máslóvíz használok. A pH értéket tejsavval beállítom 6,4-re.
Cefrézés:
-
45 fok 10 perc
-
52 fok 10 perc pH beállítás 5,4-re tejsavval
-
63 fok 60 perc jódnormál állapotig
-
Kicefrézés 78 fok
-
Szűrés, máslás
Forralás 48 liter
Komlózás receptúra szerint.
Hűtés után erjesztőbe 40 liter (a mi főzetünknek egy kicsit jobb lett a kihozatala a számítottnál, 1,070-es fajsúlyú sörléből lett 40 liter).
Erjedés 10 nap, utána 10 nap hidegkomló. Palackozáshoz 9g/liter szőlőcukor (4,5g/0,5-ös üveg). Érlelés minimum 4 hónap (legjobb a fél év).
Egészségünkre!