Summer Ale.

Sun of a beach

Recept (40 liter)

Figyelem!!! A recept nem konvertálható át egyszerűen 20 literes fazékra, nem lehet pusztán felezni az összetevőket. A 40 liter 50 literes cefrézővel és komlóforraló üsttel érhető el. A recept átkonvertálásához segítséget nyújthat a „Sörtervező” programunk. Az átkonvertáláshoz a malátánál a %-os arányokat kell szem előtt tartani, a komlózásnál pedig az IBU értékeket. Ha valaki áttervezi és kipróbálja a receptet 20 literes fazékkal, írja meg nekünk és feltesszük a lapra.

Tovább a sörtervezőre. . .

A receptet a teljesen egyedi, saját elképzelés alapján készült. Az eredmény pedig egy igazán frissítő, könnyű nyári „koncepció” sör. A komlózáshoz, mi a Mosaic típust ajánljuk, de bármilyen intenzív, gyümölcsös, virágos fajta megteszi. Opcionálisan lehet hidegkomlózni is, ha valaki szeretne intenzívebb illatot.


Számított adatok:

  • OG: 1,047
  • FG: 1,009
  • Alkohol: 4,7%
  • Szín: 7 SRM
  • Keserüség: 27 IBU
  • Mennyiség: 40 liter
  • Kihozatal: 80%

Maláták:

  • Müncheni I.: 4,5 kg (60%)
  • Bécsi (Vienna): 2 kg (26,67%)
  • Búza (pale): 0,5 kg (6,67%)
  • Melanoidin: 0,5 kg (6,67%)

Komlók:

  • 15g Magnum pellet (alfasav:14%), forralás 60 perc (IBU:14)
  • 10g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 20 perc (IBU:5)
  • 15g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 10 perc (IBU:4)
  • 20g Mosaic (alfasav: 12%), forralás 5 perc (IBU:3)
  • 20g Mosaic (alfasav: 12%), forralás végén (IBU:1)
  • 30g Mosaic (alfasav: 12%), hidegkomló 10 nap (IBU:0). Ez csak opcionális, ha több illatot szeretnénk.

Élesztő:

Brewferm Lager 2 tasak


Főzés:

Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon.

Becefrézővíz 30 liter (4 szeres maláta-víz arány). A másláshoz 25 liter 78 fokos máslóvíz használok. A pH értéket tejsavval beállítom 6,4-re.


Cefrézés:

  • 52 fok 10 perc pH beállítás 5,4-re tejsavval
  • 63 fok 60 perc jódnormál állapotig
  • Kicefrézés 78 fok
  • Szűrés, máslás

Forralás 48 liter

Komlózás receptúra szerint.

Hűtés után erjesztőbe 40 liter.

Erjedés 10 nap, ha hidegkomlózunk, erjedés után 10 nap hidegkomló. Palackozáshoz 9g/liter szőlőcukor (4,5g/0,5-ös üveg). Érlelés 6-8 hét.

Egészségünkre!