BJCP magyarul.
Kategória | BJCP szerinti sörtípusok | Jellemzők | |||
Eredeti fajsúly (OG) | Végső fajsúly (FG) | Keserűség (IBU) | Szín (SRM) | ||
Világos Lager (Light Lager) | |||||
1A. | Lite American Lager | 1.030-40 | .998-1.008 | 8-12 | 2-3 |
1B. | Standard American Lager | 1.040-50 | 1.004-10 | 8-15 | 2-4 |
1C. | Premium American Lager | 1.046-56 | 1.008-12 | 15-25 | 2-6 |
1D. | Munich Helles | 1.045-51 | 1.008-12 | 16-22 | 3-5 |
1E. | Dortmunder Export | 1.048-56 | 1.010-15 | 23-30 | 4-6 |
Pilsner | |||||
2A. | German Pilsner (Pils) | 1.044-50 | 1.008-13 | 25-45 | 2-5 |
2B. | Bohemian Pilsener | 1.044-56 | 1.013-17 | 35-45 | 3.5-6 |
2C. | Classic American Pilsner | 1.044-60 | 1.010-15 | 25-40 | 3-6 |
Európai Félbarna Lager (European Amber Lager) | |||||
3A. | Vienna Lager | 1.046-52 | 1.010-14 | 18-30 | 10-16 |
3B. | Oktoberfest/Marzen | 1.050-56 | 1.012-16 | 20-28 | 7-14 |
Barna Lager (Dark Lager) | |||||
4A. | Dark American Lager | 1.044-56 | 1.008-12 | 8-20 | 14-22 |
4B. | Munich Dunkel | 1.048-56 | 1.010-16 | 18-28 | 14-28 |
4C. | Schwarzbier (Black Beer) | 1.046-52 | 1.010-16 | 22-32 | 17-30+ |
Bock | |||||
5A. | Maibock/Helles Bock | 1.064-72 | 1.011-18 | 23-35+ | 6-11 |
5B. | Traditional Bock | 1.064-72 | 1.013-19 | 20-27 | 14-22 |
5C. | Doppelbock | 1.072-96+ | 1.016-24+ | 16-26+ | 6-25 |
5D. | Eisbock | 1.078-120+ | 1.020-35+ | 23-35+ | 18-30+ |
Világos Kevert Típus (Light Hybred Beer) | |||||
6A. | Cream Ale | 1.042-55 | 1.006-12 | 15-20+ | 2.5-5 |
6B. | Blonde Ale | 1.038-54 | 1.008-13 | 15-28 | 3-6 |
6C. | Kolsch | 1.044-50 | 1.007-11 | 20-30 | 3.5-5 |
6D. | American Wheat or Rye | 1.040-55 | 1.008-13 | 15-30 | 3-6 |
Félbarna Kevert Típus (Amber Hybred Beer) | |||||
7A. | Northern German Altbier | 1.046-54 | 1.010-15 | 25-40 | 13-19 |
7B. | California Common Beer | 1.048-54 | 1.011-14 | 30-45 | 10-14 |
7C. | Dusseldorf Altbier | 1.046-54 | 1.010-15 | 35-50 | 13-17 |
Angol Pale Ale (English Pale Ale) | |||||
8A. | Standard/Ordinary Bitter | 1.032-40 | 1.007-11 | 25-35 | 4-14 |
8B. | Special/Best/Premium Bitter | 1.040-48 | 1.008-12 | 25-40 | 5-16 |
8C. | Extra Special/Strong Bitter | 1.048-60+ | 1.010-16 | 30-50+ | 6-18 |
Skót és Ír Ale (Scottish and Irish Ale) | |||||
9A. | Scottish Light 60/- | 1.030-35 | 1.010-13 | 10-20 | 9-17 |
9B. | Scottish Heavy 70/- | 1.035-40 | 1.010-15 | 10-25 | 9-17 |
9C. | Scottish Export 80/- | 1.040-54 | 1.010-16 | 15-30 | 9-17 |
9D. | Irish Red Ale | 1.044-60 | 1.010-14 | 17-28 | 9-18 |
9E. | Strong Scotch Ale | 1.070-130 | 1.018-30+ | 17-35 | 14-25 |
Amerikai Ale (American Ale) | |||||
10A. | American Pale Ale | 1.045-60 | 1.010-15 | 30-45+ | 5-14 |
10B. | American Amber Ale | 1.045-60 | 1.010-15 | 25-40+ | 10-17 |
10C. | American Brown Ale | 1.045-60 | 1.010-16 | 20-40+ | 18-35 |
Angol Barna Ale (English Brown Ale) | |||||
11A. | Mild | 1.030-38 | 1.008-13 | 10-25 | 12-25 |
11B. | Southern English Brown | 1.035-42 | 1.011-14 | 12-20 | 19-35 |
11C. | Northern English Brown | 1.040-52 | 1.008-13 | 20-30 | 12-22 |
Porter | |||||
12A. | Brown Porter | 1.040-52 | 1.008-14 | 18-35 | 20-30 |
12B. | Robust Porter | 1.048-65 | 1.012-16 | 25-50+ | 22-35+ |
12C. | Baltic Porter | 1.060-90 | 1.016-24 | 20-40 | 17-30 |
Stout | |||||
13A. | Dry Stout | 1.036-50 | 1.007-11 | 30-45 | 25-40+ |
13B. | Sweet Stout | 1.042-56 | 1.010-23 | 25-40 | 30-40+ |
13C. | Oatmeal Stout | 1.048-65 | 1.010-18 | 25-40 | 22-40+ |
13D. | Foreign Extra Stout | 1.056-75 | 1.010-18 | 30-70 | 30-40+ |
13E. | American Stout | 1.050-75 | 1.010-22 | 35-75 | 30-40+ |
13F. | Russian Imperial Stout | 1.075-95+ | 1.018-30+ | 50-90+ | 30-40+ |
India Pale Ale (IPA) | |||||
14A. | English IPA | 1.050-75 | 1.010-18 | 40-60 | 8-14 |
14B. | American IPA | 1.056-75 | 1.010-18 | 40-60+ | 6-15 |
14C. | Imperial IPA | 1.075-90+ | 1.012-20 | 60-100+ | 8-15 |
Német Búza és Rozs Sör (German Wheat and Rye Beer) | |||||
15A. | Weizen/Weissbier | 1.044-52 | 1.010-14 | 28-15 | 2-8 |
15B. | Dunkelweizen | 1.044-56 | 1.010-14 | 10-18 | 14-23 |
15C. | Weizenbock | 1.064-80+ | 1.015-22 | 15-30 | 12-25 |
15D. | Roggenbier (German Rye) | 1.046-56 | 1.010-14 | 10-20 | 14-19 |
Belga és Francia Ale (Belgian and French Ale) | |||||
16A. | Witbier | 1.044-52 | 1.008-12 | 10-20 | 2-4 |
16B. | Belgian Pale Ale | 1.048-54 | 1.010-14 | 20-30 | 8-14 |
16C. | Saison | 1.048-80 | 1.010-16 | 25-45 | 5-12 |
16D. | Biere de Garde | 1.060-80 | 1.012-18 | 20-30 | 6-19 |
16E. | Belgian Specialty Ale | Változó | Változó | Változó | Változó |
Savanyú Ale (Sour Ale) | |||||
17A. | Berliner Weisse | 1.028-32 | 1.004-6 | 3-8 | 2-3 |
17B. | Flanders Red Ale | 1.046-54 | 1.008-16 | 15-25 | 10-16 |
17C. | Flanders Brown/Oud Bruin | 1.043-77 | 1.012-16 | 15-25 | 15-20 |
17D. | Straight (Unblended) Lambic | 1.040-54 | 1.000-10 | Max. 10 | 3-7 |
17E. | Gueuze | 1.040-60 | 1.000-6 | Max. 10 | 3-7 |
17F. | Fruit Lambic | 1.040-60 | 1.000-10 | Max. 10 | 3-7 |
Belga Erős Ale (Belgian Strong Ale) | |||||
18A. | Belgian Blonde Ale | 1.062-75 | 1.008-16 | 20-30 | 4-6 |
18B. | Belgian Dubbel | 1.062-75 | 1.010-18 | 15-25 | 10-14 |
18C. | Belgian Tripel | 1.075-85 | 1.010-16 | 25-38 | 4.5-6 |
18D. | Belgian Golden Strong Ale | 1.070-95 | 1.010-16 | 25-35 | 4-6 |
18E. | Belgian Dark Strong Ale | 1.075-110+ | 1.010-24 | 15-25+ | 15-20 |
Erős Ale (Strong Ale) | |||||
19A. | Old Ale | 1.060-90+ | 1.015-22+ | 30-60+ | 10-22+ |
19B. | English Barleywine | 1.080-120+ | 1.018-30+ | 35-70 | 8-22 |
19C. | American Barleywine | 1.080-120+ | 1.016-30+ | 50-120+ | 10-19 |
Gyümölcssör (Fruit Beer) | |||||
20A. | Fruit Beer | Változó | Változó | Változó | Változó |
Fűszeres /Gyógynövényes/ Zöldséges sör (Spice /Herb/ Vegetable Beer) | |||||
21A. | Spice/Herb/Vegetable Beer | Változó | Változó | Változó | Változó |
21B. | XMas/Winter Spiced Beer | Változó | Változó | Változó | Változó |
Fűstölt és Fával Érlelt Sör (Smoke-Flavored and Wood-Aged Beer) | |||||
22A. | Classic Rauchbier | 1.050-56 | 1.012-16 | 20-30 | 14-22+ |
22B. | Other Smoked Beer | Változó | Változó | Változó | Változó |
22C. | Wood-Aged Beer | Változó | Változó | Változó | Változó |
Speciális Sör | |||||
23. | Specialty Beer | Változó | Változó | Változó | Változó |