Eszközök, felszerelés.

Eszközök, felszerelés


Mi kell a szűréshez

A szűrés eszközei

szűréshez tulajdonképpen bármilyen megfelelő méretű edény jó, amin van csap. A lényeg, hogy valamilyen módon kell bele egy lyukacsos álfenék, ami képes megtartani a malátaágy és a folyadék súlyát. Fontos, hogy a szűrőlemez a csap szintje fölött legyen, biztos támasztékon álljon és a tartályt teljesen kitöltse, hogy ne tudjon mellette átjutni a gabona. Szűrőlemezt otthon is barkácsolhatunk perforált lemezből. A lényeg, hogy a lyukmérete ne legyen nagyobb 0,7 mm-nél és sűrű legyen az elrendezése. A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb szűrőedényt úgy készíthetjük el, hogy egy csappal ellátott műanyag vödörbe, beleteszünk egy ugyanakkora csap nélküli vödröt. Ennek a felső, csap nélküli vödörnek az aljára lyukakat fúrunk, ez lesz lényegében a szűrőlemez. Ezen keresztül a leszűrt sörlé az alsó vödörbe folyik, ahonnan az alsó vödör csapján keresztül leengedhetjük.

Különböző szűrőlemez típusok

Cefréző zsák

Újabban népszerű az úgynevezett cefréző zsák használat, amellyel leegyszerűsödik a szűrés és a máslás folyamata. A módszert az angol nyelvű forrásokban „brew in a bag „ (BIAB) néven találjuk meg. Mielőtt összekevernénk a vizet és a roppantott malátát, egy speciális, erre a célra kialakított, sűrű szövésű zsákkal béleljük ki a cefréző edényt úgy, hogy a zsák száját az edény külső falán visszahajtjuk. A szűrés lényegében annyiból áll, hogy a cefrézés végén ezt a zsákot a benne lévő törköllyel együtt egyszerűen kiemeljük a cefréző edényből, és hagyjuk, hogy a zsákban maradt édes sörlé lecsepegjen. A módszer rendkívül egyszerű, olcsó, ám a kihozatal elmarad a hagyományos technikáktól és a sörlé is zavaros marad, ezért mi ezt a módszert nem ajánljuk, csak a teljesség kedvéért említettük meg.