IPA


Single malt, single hop amerikai IPA recept

 

A recept 20 literes cefréző fazékra készült és figyelembe veszi a veszteségeket és a gyakorlati tapasztalatot. Ezért ne lepődjön meg senki a 12 liter kész sörön. 20 literes fazékkal ez a reális mennyiség.

Single malt, single hop recept, ami azt jelenti, hogy csak egyféle malátát és egyféle komlót tartalmaz. Ez a szemlélet egyre inkább divatos a házi sörfőzők világában és az IPA-k főzésének is az egyik ága. Mi is hasznosnak tartjuk, főleg a gyakorlás és a tapasztalatszerzés szempontjából, mert minél egyszerűbb a recept, annál jobban lehet tanulni belőle, mert nincs sok változó. Vagyis könnyű megérteni, hogy a két alapanyag önállóan használva, hogyan befolyásolja a kész sört. Ezt a tapasztalatot pedig később bonyolultabb receptek tervezésekor is fel lehet használni.

 

Kész sör: 12 liter
Kihozatal: 65%
Kiindulási fajsúly (OG.): 1.063
Keserűség (IBU): 51
Szín (SRM): 6
Alkoholtartalom: Kb.: 6,5%

 

  Hozzávalók  
Maláta Münich I. 4,3 kg
Komló Citra 60g
Élesztő Fermentis US-05 11,5g

 


Cefrézés, máslás

 

Becefrézés 12,9 liter 48 fokos vízbe. Folyamatos melegítés és keverés mellett 67 fok. 60 perces pihentetés 67 fokon (cefre pH 5,2). Jódpróba. Folyamatos keveréssel 78 fok (kicefrézés) 10 perces pihentetés (ülepítés a szűréshez). Szűrés, máslás. Máslóvíz 10 liter 78 fokos pH 6,3 (citromsavval beállítva /kb. egy csipet/). Szűrt sörlé kb. 18 liter.

 

9g citra 60 perc
9g citra 30 perc
9g citra 15 perc
9g citra 5 perc
9g citra forralás végén
15 g citra hidegkomlózás 10 napig az elsődleges erjedés után

A forralás végén kb. 15 liter marad, amiből az üledék nélkül kb. 13,5 liter kerül az erjesztő vödörbe.

Hűtés erjedési hőmérsékletre. Beoltás az élesztővel, levegőztetés, 10-14 nap elsődleges erjedés, hidegkomló 10 nap. Komlószűrés, 8g/liter (4g/üveg) cukor a palackozás előtt (szénsavazás). Az üledék (élesztő és komlómaradék) nélkül kb. 12 liter kerül palackba.

Megjegyzés: a palackozáskor nagyon karcosnak, keserűnek fogjuk érezni a sört, de ne ijedjünk meg, a keserűség az érlelés hatására összeérik, szelídülni fog. Érlelésre hagyjunk legalább 3 hónapot, de a legjobb formáját kb. fél év után fogja mutatni a sör.

Egészségünkre!