Saison


Arat a Franklin (Belga Saison)

 

Recept (40 liter)

Figyelem!!! A recept nem konvertálható át egyszerűen 20 literes fazékra, nem lehet pusztán felezni az összetevőket. A 40 liter 50 literes cefrézővel és komlóforraló üsttel érhető el. A recept átkonvertálásához segítséget nyújthat a „Sörtervező” programunk. Az átkonvertáláshoz a malátánál a %-os arányokat kell szem előtt tartani, a komlózásnál pedig az IBU értékeket. Ha valaki áttervezi és kipróbálja a receptet 20 literes fazékkal, írja meg nekünk és feltesszük a lapra.

Tovább a sörtervezőre. . .

A receptet a Brooklyn Brewery, Sorachi Saison nevű söre ihlette. Az eredeti receptet nem ismerjük. A koncepció tetszett meg, citromfüves, lime-os, gyümölcsös komló egy saison-ba. A Sorachi komló nehezen beszerezhető fajta, ezért kiváltható más fajtákkal is, amik támogatják a típusjegyeket. Saját főzetünket Arat a Franklin névre kereszteltük.

 


Számított adatok:

  • OG: 1,067
  • FG: 1,012
  • Alkohol: 6,3%
  • Szín: 7 SRM
  • Keserüség: 38 IBU
  • Mennyiség: 40 liter
  • Kihozatal: 70%

Maláták:

  • Pale Ale: 4 kg (36,36%)
  • Müncheni I.: 2 kg (18,18%)
  • Búza (pale): 2 kg (18,18%)
  • Melanoidin: 1 kg (9,09%)
  • Invertcukor: 2 kg (18,18%)

Komlók:

  • 30g Auróra pellet (alfasav:9,3%), forralás 60 perc (IBU:15)
  • 25g Sorachi Ace (alfasav: 13%), forralás 20 perc (IBU:9)
  • 25g Sorachi Ace (alfasav: 13%), forralás 15 perc (IBU:7)
  • 25g Sorachi Ace (alfasav: 13%), forralás 5 perc (IBU:4)
  • 30g Sorachi Ace (alfasav: 13%), forralás végén (IBU:1)
  • 50g Sorachi Ace (alfasav: 13%), hidegkomló 10 nap (IBU:0)

Élesztő:

White Labs (WLP568) folyékony élesztő


Előkészületek:

Előző nap invertcukor főzés és starter készítés. (Bővebben a cukrok című részben)

Tovább a cukrokhoz. . .


Főzés:

Maláta kondicionálás, roppantás 0,7 mm-es hézagon.

Becefrézővíz 33 liter (3,6 X-os maláta-víz arány). Én ennél a sörnél saját vízösszetételem ismeretében tettem konyhasót (NaCl) a nátriumion koncentráció növelésére. A másláshoz 25 liter 78 fokos máslóvíz használok. A pH értéket tejsavval beállítom 6,4-re.


Cefrézés:

  • 45 fok 10 perc
  • 52 fok 10 perc pH beállítás 5,4-re tejsavval
  • 63 fok 60 perc jódnormál állapotig
  • Kicefrézés 78 fok
  • Szűrés, máslás

Forralás 48 liter

Komlózás receptúra szerint.

Hűtés után erjesztőbe 40 liter (a mi főzetünknek egy kicsit jobb lett a kihozatala a számítottnál, 1,070-es fajsúlyú sörléből lett 40 liter).

Erjedés 10 nap, utána 10 nap hidegkomló. Palackozáshoz 9g/liter szőlőcukor (4,5g/0,5-ös üveg). Érlelés minimum 4 hónap (legjobb a fél év).

Egészségünkre!