Enzimek


A sörfőzők kisinasai

 

Annyit olvasni a sörfőző leírások között az enzimekről, de mik is azok és hogyan működnek? Az enzimek tulajdonképpen fehérjék, szerepüket tekintve pedig biokatalizátorok. Jó-jó, ez szép, tudományos, de ettől még nem lettünk sokkal okosabbak. A lényeg, hogy különböző vegyi folyamatokat, molekulák bontását, átalakítását segítik. Például fehérjemolekulák lebontásában vagy keményítőmolekulák cukorrá alakításában segítenek. Az enzimek tulajdonképpen az egész élővilágban jelen vannak, és nélkülük nem létezne a földön élet. Bennünk, emberekben is sok változata működik ennek a fehérjetípusnak. Az emberi szervezetben többek között szerepük van az emésztésben és a véralvadásban.

Működésük alapvetően a környezeti körülményektől függ, mint például a hőmérséklet, a pH és az ionkoncentráció. A tudomány fejlődésével mára jól feltérképeztük ezeket a fehérjéket és főleg az élelmiszeriparban és a gyógyászatban használjuk őket tudatosan. Ma már egyszerűen, olcsón és nagy mennyiségbe tudja az ipar előállítani különböző változatukat. A sörfőzésben jól oldott maláta használata esetén nincs szükség semmilyen hozzáadott enzimre. A söripar mégis előszeretettel használja, mert a fő cél a költséghatékonyság. A pótanyagok, mint a nevükben is benne van, csak olcsón helyettesítik a malátát, de nem tudják mindenben átvenni a szerepét. A kukorica például tartalmaz keményítőt, de enzimet nem (megjegyeznénk, hogy a kukorica Európában elsősorban állati takarmány, ezért a malátához képest olcsó), vagyis pótolni kell. Az enzimek számos fajtájához a házi sörfőzők is hozzájuthatnak. A belga Brouwland cég például elég sok típust forgalmaz. Mi alapvetően enzim ellenesek vagyunk, mert a sört malátából kell főzni, ami mindent szükséges dolgot tartalmaz. Akkor, mi szükség van erre a cikkre? Egyrészt a teljesség kedvéért, másrészt lehetnek olya extrém esetek, amikor az elvek ellenére is jól jöhet. Két esetben mi is használtunk enzimet. Egyszer, mikor cukorbetegek számára is fogyasztható sört csináltunk (egy dextrin bontó enzim minden hosszú szénláncú cukrot erjeszthető egységekre bont) és egyszer, mikor gesztenyesört csináltunk 50-50% gesztenyeliszt-maláta aránnyal.

És akkor, most nézzük, milyen enzimek hozzáférhetőek és melyik, mire jó (a felsorolás a Brouwland által forgalmazott termékeket tekinti át).


Enzim készítmények

Brewferm Beerzym ALFA-BETA

Folyékony specifikus enzim keményítő hidrolízishez (bontásához). Magas pótanyagos (sok malátázatlan összetevőt cefrézünk pl. gabonapelyhet stb.) sörök előállításánál ajánlott a használata. Az enzimet egy különleges enzimtermelő mikroszkopikus tömlősgombával, az Aspergillus Orzyae-vel állítják elő.

Adagolás: 15-30 ml/100 kg

Beerzym AMYL

Folyékony specifikus enzim keményítő elfolyósítására. Sörkészítőknek ajánlott, infúziós cefrézési eljárásnál alkalmazható. Az enzimmel nagyjából azt a hatást lehet elérni, mint a dekokciós eljárással, ahol a magas hőmérséklettel folyósítjuk el (főzzük szét) a gabonaszemeket. Az enzim kémiailag tárja fel a magbelsőt javítva a kihozatalt. Az enzimet egy speciális Bacillus Subtilis mikroba termeli.

Adagolás : 8-24 ml/100 kg

Beerzym AMYL HT

Folyékony specifikus enzim, keményítő elfolyósításához. Ugyanúgy működik, mint a sima Beerzym AMYL, de jobb a hőtűrő képessége (95°C-ig stabil, nem bomlik el). Vagyis dekokciós cefrézésnél is használható kihozatal javításra. Egy speciális enzimtermelő mikroba a Bascillus Licheniformis segítségével állítják elő.

Adagolás : 8-24 ml/100 kg.

Beerzym BG

Hőálló folyékony enzim, sör cefrézése közben glükán bontást végez egészen 90 °C – ig. a glükán molekula a glükóz egységek poliszaharidja, egyszerűen fogalmazva „összetett cukrok” „hosszú szénláncú cukrok” (de rövidebb szénláncúak, mint a keményítő). Egyszerűen fogalmazva a dextrinek mennyiségét csökkenti a cefrében vagyis a segítségével jobban erjeszthető cefre keletkezik. A kész sör szárazabb lesz magasabb alkoholtartalom mellett. Ez az enzim egy Talamoryces Emessonii nevű gombából származtatható.

Adagolás: 20-40 ml/100 kg.

Beerzym CHILL

Növényi folyékony enzim, ami növeli a fehérje kioldódását a cefrézés alatt. Mivel az oldott fehérjék felelnek többek között a kész sörlé hidegstabilitásáért (hőmérsékletváltozás hatására a kész sör nem zavarosodik) javítja sörünk megjelenését, tisztaságát. 4-70°C közötti tartományban hatásos.

Adagolás 2-8 ml/100 kg.

 Beerzym MINICAL Erbslöh

Folyékony specifikus enzim a maradék cukor, maradék dextrinek bontásához. Fermentáció (erjedés) közben erjeszthető cukrokká alakítja a nem erjeszthető cukrokat (glükóz egységekre bontja a több glükózegységből álló hosszabb molekulát) csökkenti a végső fajsúlyt(magasabb lesz a sör alkoholtartalma kevesebb maradék cukor és testesség mellett). Cukorbeteg számára is fogyasztható sör készíthető belőle.

Adagolás 2-5 ml/100 l az erjesztő tartályba adagolva.

Brewferm Beerzym MULTI

Folyékony specifikus enzim sörtermeléshez. Ha az általunk használt maláta nincs jól módosítva (a malátázó gyárban nem, vagy csak részlegesen történt meg a szárítás, aszalás). Vagy a pontatlan, túl magas hőmérséklet beállítás miatt elhaltak az enzimek akkor a malátánk enzimszegénynek tekinthető. Egyszerűen fogalmazva, ha gyenge minőségű malátát használunk, ez a készítmény pótolja az összes hiányzó enzimet. Magas arányú malátázatlan összetevő cefrézésekor is ajánlott a használata.

Adagolás : 150-200 ml/100 kg.

 Beerzym P7

Folyékony specifikus enzim proteolizist segíti a cefrézés során. Proteinbontást (fehérjebontást) végez. Sörhöz és nyers gyümölcsökhöz (gyümölcsös sörök vagy pálinkakészítéshez). 55°C-ig használható. Az enzimet egy Bascillus Subtilis nevű mikroorganizmus segítségével állítják elő.

Adagolás: 15-25 ml/100 kg.

 Beerzym ALFA-BETA

Folyékony specifikus enzim keményítő bontáshoz, sörfőzőknek. Alfa és béta amilázt is tartalmaz és a cukrosítást segíti a cefrében. Magas hozzáadott pótanyag mennyiség mellett (malátázatlan összetevők: árpa kukorica, rizs, gabonapelyhek) javasolt, vagy rosszul módosított maláták esetén. Figyelem!! Csak a keményítőbontást segíti a fehérjebontást nem. Az Aspergillus Orzyae nevű mikroba egyik genetikai módosulata termeli ezeket a biokatalizátorokat.

Adagolás: 15-30 ml/100 kg.