UV-C lámpa


UV-CHázi „sörfőzdénkben” a legutóbbi főzetekben felütötte a fejét valamilyen fertőzés, ami főleg azokat a söröket támadta meg, amiben nem volt sok komló. Ez a kórokozó olyan makacsnak bizonyult, hogy az erjesztő vödrökből vagy a levegőből nem lehetett semmivel kiirtani. Elkezdtük bújni a szakirodalmakat, hogy hatékony fegyvert találjunk az ellenség legyőzésére. Az eszközök csíramentesítésére van rengeteg kemikália savak vagy lúgok formájában, de mit lehet kezdeni a levegővel? Erre két megoldás van az egyik a gázos fertőtlenítés, amit egy egyszerű sörfőző nem tud alkalmazni a lakásában, a másik a fény, annak is a veszélyes UV tartománya. És itt jön a képbe a fénykard, ugyanis kereskedelmi forgalomban is kapható fertőtlenítő lámpa, ami többségében fénycső, vagy kompakt fénycső. Fénye is hasonlít a lézerkardokéra, mert lilás látható fénytartományt bocsátanak ki (azt most nem tudom, hogy ez a sötét oldal vagy a jók színe). Az olvasmányok alapján nagyon hatékony dolog. Ezt használják műtők sterilen tartására, fertőtlenítenek vizet vele (például a Fővárosi Vízművek is), légkondicionáló rendszerekben ezzel előzik meg a legionella fertőzést és az élelmiszeriparban is elterjedt a csomagoló gépsoroknál (számítógépesek vigyázzanak, mert eprom törlésre is jó, amit én nem értek, de tudom, ha ez véletlenül történik, az nem jó). Akkor, miért ne lenne jó a sörfőzésben levegő és eszközök sterilizálására.


 

Az elv egyszerű egy lámpatestet megtöltenek gázzal, ami 253 nm körül sugároz az UV tartományban. Ez meg pont jó arra, hogy a sejtek, mikrobák génállományát roncsolják, hatástalanítva ezzel azt. Úgy működnek, mint egy sugárvető (ha a Star Wars-os példánál maradunk). Hatékony mind a vírusok, mind a baktériumok, mind a gombák ellen. Egy komoly baj van csak vele, hogy az emberi szemre és bőrre is veszélyes. Az UV tartományon belül, a kibocsátott hullámhosszt UV-C sugárzásnak hívják és ugye a médiából tudjuk, hogy a napon tartózkodva, kistestvére az UV-B is leégést okoz. Éppen ezért működésekor nem szabad a helységben lenni, vagy úgy kell irányítani sugárfegyverünket, hogy csak a vélt ellenséget támadja (kell egy fényterelő, ami csak a fertőtleníteni kívánt részre irányítja a sugarakat). Olyan, mint az ívhegesztés, nem szabad védőszemüveg nélkül belenézni és minden bőrfelületet el kell takarni (egyébként egy UV szűrős napszemüveg is megvédi a szemet).

 

UV-C

 

Mi próbaként vettünk egyet a kompakt változatból és a spórolás miatt magunk szereltük össze a hozzá tartozó transzformátort és foglalatot. Ez egy 18W-os izzó (kompakt fénycső vagyis ez elég erősnek számít) 5.600 Ft-ba került (+ ugyanennyi a többi alkatrész) és egy négy lábas foglalatba lehet illeszteni. A bekötés viszonylag egyszerűen ment, csak nem lett szép. Jött a kipróbálás, először a fertőzöttnek vélt erjesztő vödrökkel, majd a kisebb eszközökkel. A fertőtlenítés eredményét még nem tudjuk, de az biztos, hogy működik, mert tíz perc használat után is úgy le tudja égetni az arcot, hogy az ember nem tud aludni utána (ez sajnos tapasztalat, szerencsére napszemüveg volt, úgyhogy annak a kerete fehér maradt, megóvva a szemet). Szóval tényleg csak körültekintően szabad vele bánni.

A házi sörfőzésben egy kiemelt alkalmazási terület lehet még az élesztő tenyésztés és szaporítás is, ahol hatványozottan fontos a sterilitás és kiválthatja az energia- és időigényes autoklávozást a használt eszközök fertőtlenítésében.

A kereskedelemben UV-C, Germicidlámpa vagy steril lámpa néven fut. Lehet belőle kompakt vagy fénycsöves verziót is kapni, utóbbi szabvány neon foglalatba rakható átalakítás nélkül.

Bővebb tapasztalatokat majd hosszabb használat után tudunk megosztani.

Addig is harcra fel a házi sörfőzés világában a sötét oldal ellen!

 

Kompakt UV-C fénycsövek