Maláta roppantó


maláta őrlésére, mind ipari, mind házi használatra a két egymással szemben forgó hengert tartalmazó malom vagy roppantó a legalkalmasabb. Tulajdonképpen egy nagyon egyszerű szerkezetről van szó. Két tengelyen egymással párhuzamosan két henger fut, melyeknek érdes a felülete és egymással szemben forognak, a közöttük lévő távolság (rés) pedig állítható, ezek közé szorulnak be a szemek és törnek össze. A rés szűkítésével finomítható az őrlemény. A meghajtásról elsősorban villanymotor (vagy fúrógép) gondoskodik, aminek jó, ha állítható a sebessége, de kézi kurblival is működtethetőek. A házi sörfőzőknek forgalmazott modelleket általában 25 mm átmérőjű hengerekkel árusítják.

Természetesen otthon más eszközt is használhatunk az őrlésre vagy meg is őröltethetjük a malátát a vásárlás helyén (azt viszont egy héten belül fel kell használni), de aki gyakran főz sört, annak borsos ára ellenére (40-50 ezer forint) is érdemes beszereznie egy ilyen eszközt.

Kurblis roppantó

KURBLIS ROPPANTÓ

 

Roppantó fúróval meghajtva

ROPPANTÓ FÚRÓVAL MEGHAJTVA

 

Motorral hajtott roppantó

MOTORRAL HAJTOTT ROPPANTÓ

Alternatív megoldásként szóba jöhet otthon a kézi mozsár, a kávédaráló, acélőrlős; konyhai robotgépre szerelhető gabonadaráló stb. A malomköves gabonaőrlőket nem ajánljuk, mert nagyban roncsolják a törkölyt is. Az összes, előbb felsorolt, megoldás hátránya, hogy egyenetlen lesz az őrleményünk, és sok kísérletezést kíván a megfelelő használatuk.

Egyébként a házi kenyérsütéshez ajánlott gabona malmok többsége sem olcsóbb egy malátaroppantónál.

Persze megoldás az is ha, eleve roppantott malátát veszünk, vagy több sörfőző barátunkkal összeállva ruházunk be egy ilyen szerkezetre.

Roppantó hengerei

ROPPANTÓ HENGEREI


A malátaroppantó (malom) beállításai

 

Az őrlemény szempontjából két fontos tényező van, amit figyelembe kell vennünk: a hengerek közötti távolságot és a fordulatszámot. Természetesen ezt is sok tényezőtő befolyásolja, így nehéz pontos receptet adni. Függ a maláta méretétől, típusától, nedvességtartalmától, korától stb. A legjobb, ha kísérletezéssel tapasztaljuk ki a beállítást, de azért van néhány támpont.

A hézag beállításánál fontos, hogy a hengerek párhuzamosak legyenek, vagyis teljes hosszukon ugyanakkora legyen a rés, különben nem lesz homogén az őrlemény minősége és a hengerek sem egyenletesen kopnak. Általános esetben 25 mm-es átmérőjű őrlőhengerekkel, 0,8-1,3 mm közötti hézag beállítás jó eredményt ad, amit egy átlag 400-as fordulatszámmal párosítunk. Mi szárazőrlésnél szinte mindig 1 mm-es távolsággal használjuk saját roppantónkat 400-as fordulatszámon, fúrógéppel meghajtva, kondicionált malátánál (lásd: Maláta őrlés című rész), akár 0,7 mm-re is szűkíthetjük a rést. A hengerek közét szelephézagoló segítségével lehet a legkönnyebben és legpontosabban beállítani.

 

Hézagmérő

SZELEPHÉZAGOLÓ