Maláta tárolás


SilóEgy házi sörfőzőnek általában nem szokott nagy problémát okozni a maláta tárolása. Egész egyszerűen azért, mert nem tárolja. Megveszi az adott főzetre valót és napokon belül lefőzi belőle a sört. Akkor minek is erről írni? Egyrészt a teljesség kedvéért, másrészt pedig azért, mert van, akinek van otthon maláta roppantója és inkább nagyobb tételben (zsákkal) vásárol, mert így olcsóbb és csak egyszer kell szállítani. A kérdéskör nem egy nehéz dolog, mert a maláta jól eltartható, ha néhány alapvető szabályt betartunk. A gyártók általában másfél két éves szavatossági időt szoktak adni termékeikre. Lássuk be, azalatt azért bőven el tud fogyni egy 25 kg-os zsák. Ezt a hosszú eltarthatóságot elsősorban az alacsony, 5% alatti, nedvességtartalom biztosítja, mert a minőség romlásért felelős organizmusok nem tudnak megtelepedni és szaporodni a szemeken, száraz környezetben. Tehát a legfontosabb feladatunk a száraz környezet fenntartása. A nagy sörgyárak magas fém silókban tárolják az alapanyagot, de a malátázó cégektől érkező gyári zsákos kiszerelés is segít megőrizni a minőséget. Ha mégsem bízunk a zsákokban, mi is használhatunk „silót”, csak vennünk kell 25-50 literes műanyag hordókat fedéllel vagy más zárható tárolókat és már van is saját malátasilónk, ami zárt helyen biztos nem fog beázni és még a kártevők ellen is jó védelem.

 

muanyag_hordo       Tároló

 

 

Ha mégis zsákokban tároljuk az alapanyagunkat, arra kell figyelni, hogy semmiképpen ne rakjuk nedves helyre. A legjobb egy száraz helység, ahol raklapra, fektetve egymásra rakhatjuk a zsákokat. Ügyelni kell még arra, hogy közvetlenül a fal mellé vagy sarokba ne tegyük, mert ott is dohosodhat. Mindig hagyjunk körben helyet, hogy jól szellőzhessen.

 

Weyermann raktár

 

A nedvesség mellett a legnagyobb problémát a kártevők okozhatják. A legnagyobb veszélyt a rágcsálók jelentik. Az összes gabonatermény vonzza őket. Ellenük elsősorban a tisztasággal védekezhetünk. Ne legyenek soha földre szóródó szemek és tartsuk a malátát elkülönítve, ne pakoljunk köré semmit, ami búvóhelyül szolgálhat a rágcsálóknak. A legegyszerűbb, a már említett házi siló, műanyag hordó. Az zárható és nem tudja egykönnyen átrágni magát rajta semmilyen kártevő (ellenben a zsákokkal). Ha mégis megjelennek irtani kell. Még egy fontos szempont. Ne tároljuk a malátát olyan helyen, ahol nem kívánatos szagokat illatanyagokat tud magába szívni, mint például ételszag, kipufogógáz stb. Amennyiben ezeket a kézenfekvő, alapvető dolgokat betartjuk a tároláskor, nyugodtan felhalmozhatunk kisebb készleteket, ha mondjuk éppen olcsón hozzá tudunk jutni. Természetesen az előbb leírtak csak a maláta szemekre igazak. A már előkészített, roppantott malátát, a roppantástól számított 10-14 napon belül fel kell használni, nem vonatkozik rá a másfél éves szavatossági idő.