Eszközök, felszerelés


Mi kell a szűréshez

 

A szűrés eszközei

szűréshez tulajdonképpen bármilyen megfelelő méretű edény jó, amin van csap. A lényeg, hogy valamilyen módon kell bele egy lyukacsos álfenék, ami képes megtartani a malátaágy és a folyadék súlyát. Fontos, hogy a szűrőlemez a csap szintje fölött legyen, biztos támasztékon álljon és a tartályt teljesen kitöltse, hogy ne tudjon mellette átjutni a gabona. Szűrőlemezt otthon is barkácsolhatunk perforált lemezből. A lényeg, hogy a lyukmérete ne legyen nagyobb 0,7 mm-nél és sűrű legyen az elrendezése. A legegyszerűbb és egyben legolcsóbb szűrőedényt úgy készíthetjük el, hogy egy csappal ellátott műanyag vödörbe, beleteszünk egy ugyanakkora csap nélküli vödröt. Ennek a felső, csap nélküli vödörnek az aljára lyukakat fúrunk, ez lesz lényegében a szűrőlemez. Ezen keresztül a leszűrt sörlé az alsó vödörbe folyik, ahonnan az alsó vödör csapján keresztül leengedhetjük.

Különböző szűrőlemez típusok

mattmill lemez perforált lemez réselt lemez szita

 

 

Cefréző zsák

 

Újabban népszerű az úgynevezett cefréző zsák használat, amellyel leegyszerűsödik a szűrés és a máslás folyamata. A módszert az angol nyelvű forrásokban „brew in a bag „ (BIAB) néven találjuk meg. Mielőtt összekevernénk a vizet és a roppantott malátát, egy speciális, erre a célra kialakított, sűrű szövésű zsákkal béleljük ki a cefréző edényt úgy, hogy a zsák száját az edény külső falán visszahajtjuk. A szűrés lényegében annyiból áll, hogy a cefrézés végén ezt a zsákot a benne lévő törköllyel együtt egyszerűen kiemeljük a cefréző edényből, és hagyjuk, hogy a zsákban maradt édes sörlé lecsepegjen. A módszer rendkívül egyszerű, olcsó, ám a kihozatal elmarad a hagyományos technikáktól és a sörlé is zavaros marad, ezért mi ezt a módszert nem ajánljuk, csak a teljesség kedvéért említettük meg.