Gyakorlat


szűrés és a máslás során kinyert édes sörlevet fogjuk fel a komlóforraló üstbe és kezdjük el melegíteni. A forrásponthoz közeledve a sörlé erős habzásnak indul, ami a forráskor felerősödik. Figyeljünk, nehogy kifusson! A biztonság kedvéért tartsunk a közelben egy virág permetezőt és ha szükséges, permetezzünk a habra hideg vizet, vagy kevergessük intenzíven. A habzást főleg a fehérje okozza, ami 5-10 perc elteltével elkezd kicsapódni, összeállni és a habzás abbamarad. A keserűkomlót ekkor célszerű hozzáadni a sörléhez, ha előbb tesszük bele, könnyen kifuthat.

hab

HAB A FORRALÁS ELEJÉN

Ha leveles komlót használunk, a későbbi könnyebb szűrés érdekében érdemes lehet komlóforraló zsákocskát használni, hiszen így a forralás végeztével a komlót könnyen kiemelhetjük. Arra figyeljünk, hogy ne tömjük meg túlságosan a zsákokat, hogy kellő hatékonysággal kioldhassuk az alfasavat, illóolajokat. A zsákra úgy kössünk csomót, hogy lazán, csak mintegy harmadáig legyen töltve. A zsákokat a sörlé tetején fognak úszni, ezért a bedobás után érdemes egy keverőlapáttal belenyomni a sörbe, hogy átnedvesedjen.

Forralás zsákkal

KOMLÓFORRALÓ ZSÁKOK

Pellet hozzáadásakor, miután a granulátum szétmállott, a hab tetején fog úszni, amit szintén érdemes belekeverni a sörlébe. A forralási idő számítása az első, keserűkomló hozzáadásától indul. A többi, később hozzáadott komló forralási idejét a forralás végétől kell visszaszámítani vagyis ha recept 15 perc forralás időt ír elő, 45 perccel az első adag hozzáadása után kell belerakni (feltéve, hogy 60 perc a teljes forralás), így 15 percig forraljuk. Nemsokára a kicsapódó fehérjék egyre nagyobb pelyhekben kezdenek kicsapódni. Az órát folyamatosan figyeljük, hogy a megfelelő időben adjuk a sörhöz a soron következő adagot. A forralás végén kapcsoljuk le/zárjuk el a fűtést és minél előbb kezdjük el a sörlé hűtését.

Tovább az eszközök-felszerelés részhez . . .